Mies, vaivaako eturauhanen sinua?

Jos olet huomannut että arkeasi hankaloittaa virtsaamisoireet, kuten virtsaamisen aloituksen vaikeutuminen ja yölliset virtsaamiset, saattaa kyseessä olla eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu eli BPH (benigni prostata hyperplasia). Yleinen miestenvaiva.

Eturauhanen alkaa kasvamaan monilla miehillä jo 40-ikävuoden jälkeen. Hyvänlaatuista eturauhasen liikakasvua tavataan noin 45 prosentilla yli 50-vuotiasta miehistä ja yli 60-vuotiailla osuus nousee jopa 80 prosenttiin. Suurentunut eturauhanen onkin yksi yleisimmistä miesten terveysvaivoista.

Suurentunut eturauhanen ahtauttaa virtsaputkea, joka saattaa aiheuttaa virtsaamisoireita. Vaiva voi olla myös oireeton tai vaihdella jaksottain. Joten jos joudut odottelemaan ja ponnistelemaan virtsaamisen aloitusta, suihku on heikentynyt, joudut yöllä käymään  useita kertoja vessassa tai tavaksesi on tullut etsiä uusissa paikoissa ensimmäisenä WC, saattaa kyse olla eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta.

Monet miehet kärsivät BPH-oireista tietämättä, että oireita voidaan vähentää ja tautia voidaan hoitaa. Perustutkimukset tehdään perusterveydenhuollossa, joiden perusteella lääkäri voi jäädä seuraamaan tilannetta, aloittaa lääkehoidon tai antaa lähetteen urologin vastaanotolle.

Älä anna Eetu Rauhasen häiritä elämääsi.

Takaisin etusivulle
4/2015, FIN/DUTT/0008/15b

3/2015, FIN/DUTT/0008/15